Dirigente


22_Nana

  • Opleiding Nana Tchikhinashvili is geboren en getogen in Tbilisi (Georgië). Zij zong al vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren. Na haar middelbare schooltijd volgde zij het muziekcollege. Daar koos zij koordirectie als hoofdvak, met daarnaast piano en zang. In 1989 werd Nana toegelaten tot het Staatsconservatorium in Tbilisi. Tijdens de studie koordirectie en zang werd zij als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor en aangesteld als dirigente van ditzelfde koor. Tijdens haar werkzaamheden als zangeres en dirigente ontwikkelde Nana een eigen stijl van koordirectie. In 1994 studeerde zij af in beide richtingen. Sinds 1995 woont en werkt zij in Nederland.
  • Componiste  Sinds haar komst naar Nederland componeerde Nana muziek voor diverse animatie en documentaire films, zoals in 1996 ‘In het Park’ in opdracht van de RVU. Verder componeerde zij voor De Balie in Amsterdam en in 2003 in opdracht van de VPRO voor ‘het Dada-project’. Speciaal voor haar kamerkoor componeerde zij in 2003 de missa Moderato Cantabile, in 2006 Ave Maria, in 2015 Pater Noster, en in 2016 Cherry tree en Ladybug (naar gedichten van haar jong overleden nicht Dnoara Tvauri). In 2017  schreef zij Jesus, een bijzonder werk waarbij het koor begeleid wordt door een altviolist. Er zullen er in de toekomst ongetwijfeld nog meer werken van haar hand te beluisteren zijn.
  • Zangeres  Zij heeft als mezzosopraan gesoleerd bij diverse concerten, o.a. in de Kolk in Assen, de Stedelijke Muziekschool Groningen, de Jozefkerk in Groningen, de Martinikerk in Franeker, de Margarethakerk in Norg, de Martinuskerk in Middelbert en de PKN-kerk in Peize. Nana heeft via de Stichting Klassiek Noord-Nederland (SKNN) met begeleiding van het instrumentaal Trio Cantorum in 2011 concerten gegeven in Der Aa-kerk in Goningen, de Johanneskerk in Tzum, de Doopsgezinde kerk in Drachten, de Jozefkerk in Assen en de Stedelijke Muziekschool Groningen. Eveneens met begeleiding van een pianiste trad zij op in de Fraeylemaborg in Slochteren, de Nederlands Hervormde Kerk in Garnwerd, de Nederlands Hervormde Kerk in Tolbert, de Sint Bonifatiuskerk in Dokkum, museum De Buitenplaats in Eelde en de Hermitage in Amsterdam (augustus 2012). Via de SKNN heeft Nana medewerking verleend aan een concert van het Drents Kamerorkest Divertimento o.l.v. Bert Lammers in de Stefanuskerk van Westerbork en in de Dorpskerk van Sleen. Via MCT Reizen heeft Nana Tchikhinashvili in juni 2012 als soliste deelgenomen aan ‘Carmina Burana’/Carl Orff met begeleiding van het Praags Philharmonisch Orkest en het Projectkoor o.l.v. Friedemann Riehle in de Smetanazaal in Praag.
  • Dirigente  Behalve componiste en zangeres is Nana bovenal dirigente. Tijdens haar werkzaamheden als docent stemvorming werkte zij ook als gastdirigent bij het Roden Händel-koor (2000) en het Gemengd Koor te Ten Boer (2001). Van 2002 tot 2006 was Nana dirigente bij het Regionaal Kamerkoor Peize. Vanaf april 2007 is zij dirigente van het Byzantijns Mannenkoor Friesland. Sinds 2001 dirigeert zij het door haar opgerichte kamerkoor Moderato Cantabile.
  • Docente  Tijdens haar werkzaamheden als koorzangeres in het Conservatoriumkoor in Groningen werd Nana gevraagd als docente stemvorming voor o.a. het Roder Jongenskoor, de Katholieke Oratoriumvereniging en de Stedelijke Muziekschool Groningen. Tegenwoordig is zij werkzaam als zelfstandig docent en geeft zij workshops zang  en directie.
  • Artistieke visie  De voorkeur van de dirigente gaat uit naar een breed repertoire waarbij niet de tekstuele maar de muzikale interpretatie van de gekozen werken voorop staat, hoewel deze twee componenten niet los van elkaar gezien kunnen worden. Met haar bijzondere, eigen stijl van dirigeren, door koorleden ook wel als ‘zingen met je handen’ gekarakteriseerd, wil zij een klankkleur bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt.

Website: www.nanatchikhinashvili.nl